Nieuws

Slimme thermostaten zorgen voor (slimme) jobs

Door Yoni Mous op 11 december 2017

Janssens Field Services (JFS) sleept de contracten voor de levering en plaatsing van de slimme thermostaten van essent.be in de wacht. Het bedrijf plaatst ook al de Boxx van Engie en de Anna van Eni. JFS zal 60 extra mensen aanwerven en opleiden om de komende maanden Belgische huishoudens van slimme thermostaten te voorzien.

Janssens Field Services, een dochteronderneming van Solutions30, zal instaan voor de levering en installatie van de Flix-pakketten van essent.be. Essent.be zocht een partner voor zowel de levering van zijn DIY (Do it yourself)-pakketten als voor installatie on demand. JFS trok beide contracten naar zich toe. Het Antwerps bedrijf zal instaan voor de levering van de 3 Flix-pakketten: flixmood (slimme lampen), flixheat (slimme thermostaat) en flixsafe (slimme stekkers). “Flix is ons nieuwe home automationmerk en ligt volledig in lijn met de evolutie die wij als essent.be maken van energieleverancier naar leverancier van vernieuwende oplossingen die het leven van onze klanten comfortabeler maken”, zegt Pierre Pignolet, Managing Director van essent.be. Wanneer klanten hulp nodig hebben bij de installatie van de slimme thermostaat zal een technicus van JFS ter plaatse gaan. JFS zorgt via zijn eigen full-service-contactcenter voor de dispatching van technici.

Janssens Field Services plaatst ook voor de energieleveranciers Engie en Eni slimme thermostaten. Een groeiend aandeel van de bevolking neemt een slimme thermostaat in huis. En dat aantal zal alleen maar stijgen. Slimme thermostaten laten niet enkel toe om energie te besparen en je energieverbruik op te volgen, ze zorgen ook voor comfort om je verwarming vanop afstand op en af te zetten. Het is vaak ook een eerste stap richting het zogenaamde Smart Home. “Meer en meer mensen leren de slimme thermostaat kennen. Tijdens de piekmomenten in 2016 plaatsten we tot 250 slimme thermostaten per dag. Ook dit jaar verwachten we een sterke stijging ten opzichte van vorige winter”, aldus Geert Van Baelen, Smooth Operations Officer bij Janssens Field Services.

Slimme thermostaten zorgen voor werk

Janssens Field Services zal de komende maanden 60 mensen aanwerven en opleiden om tegemoet te komen aan de vraag naar slimme thermostaten.

Europese week van beroepsvaardigheden: Alarm Technicus Mehmet in de kijker

Door Yoni Mous op 27 november 2017

Magazijnier Mehmet wordt alarmtechnieker

Mehmet uit Temse is 27 en volgde automechanica in het BSO. Tussen zijn 20 en 26 jaar werkte hij vooral als orderpicker, logistiek medewerker, magazijnier en hoofdmagazijnier bij verschillende bedrijven. “Als magazijnier vond ik het spijtig dat ik weinig nieuwe vaardigheden bijleerde en dacht ik dat ik uitdagender werk aankon.” In het voorjaar van 2016 hakte Mehmet de knoop door. Hij zou tijd nemen voor zichzelf en een nieuwe opleiding volgen.

Knelpuntberoep

Bij Mehmets zoektocht naar een nieuwe richting viel zijn oog op het knelpuntberoep ‘residentieel elektrotechnisch installateur’. Hij koos voor een beroepsopleiding bij VDAB Schoten. Aan het eind van de zomer kon hij starten. Mehmet leerde er bij instructeur Dirk Van Aken onder andere huishoudelijke verlichting en contactdozen plaatsen, communicatiekringen installeren en borden bedraden.

Als magazijnier had ik altijd het gevoel dat ik meer in mijn mars had. Ik vind het fijn dat ik nu een job heb waarin ik voortdurend bijleer en mezelf kan blijven ontwikkelen.

IBO

Nog voor het einde van zijn beroepsopleiding vernam Mehmet dat de firma Janssens Field Services op zoek was naar alarmtechniekers. Mehmet slaagde voor de selectieproef en kon er in maart 2017 aan de slag met een IBO-contract van 10 weken. Hij kon er de basistechnieken elektriciteit verder uitdiepen die hij bij VDAB verworven had. Zo kreeg hij de vereiste vaardigheden onder de knie die een alarminstallateur nodig heeft.

Boeiende vaste job

Eind mei 2017 ging het IBO-contract naadloos over in een vast contract. Mehmet is tevreden in zijn nieuwe job en niet alleen omwille van het loon. De afwisseling vindt hij erg boeiend. “Momenteel ben ik via Janssens Field Services onderhoudstechnieker bij Tyco en programmeur/teamleider bij Salto Systems. Ik heb al veel bijgeleerd, bijvoorbeeld over camerabeveiliging. Maar ik weet ook dat er nog heel veel te leren valt en dat maakt het net zo boeiend.”

 

BRON: VDAB – https://www.vdab.be/blogs/redactie/magazijnier-mehmet-wordt-alarmtechnieker

(Français) L’Internet des objets: un must

Door Yoni Mous op 21 november 2017

Onze verontschuldigingen, dit bericht is alleen beschikbaar in Frans. Voor het gemak van de kijker, is de inhoud hieronder weergegeven in de alternatieve taal. Je kunt klikken op de link om naar de actieve taal over te schakelen.

La Libre Entreprise – Samedi 18 novembre 2017

Ook thermostaten worden slimmer

Door Yoni Mous op 25 oktober 2017

Door Guy Janssens – 23 oktober 2017 – Made In Antwerpen

Energiezuinigheid is hot, letterlijk en figuurlijk. Zonnepanelen zijn, na een dipje als gevolg van de afschaffing van de subsidies, helemaal terug. De tijd dat energiebedrijven alleen maar zoveel mogelijk gas en/of elektriciteit wilden verkopen lijkt voorbij: ze springen op de kar van de energiezuinigheid.  

Daarbij hoort ook de inzet van slimme thermostaten.  Janssens Field Services, gevestigd aan de Slachthuislaan in Antwerpen is gespecialiseerd in de plaatsing van  telecominstallaties voor o.m. Telenet en Proximus. Zij hebben sinds enkele jaren ook de markt van de slimme thermostaten ontdekt. ‘Wij plaatsen die slimme thermostaten voor Engie, Essent, Coolblue en nog andere’ zegt lesgever Tom Devogelaere. “ “We hebben techniekers die naast telecom ook eens een andere richting willen uitgaan. Hoe meer je kan hoe meer werkzekerheid je hebt, dat speelt zeker ook mee. We hebben ook enkele mensen die we speciaal opleiden voor deze techniek.” Hoe langer hoe meer willen mensen hun huis ‘slim’ maken, dus neemt de vraag naar slimme thermostaten ook toe.

‘Drie jaar geleden zijn we hiermee begonnen, en het afgelopen jaar is het exponentieel toegenomen. Dit jaar hebben we al zo’n veertienduizend nieuwe installaties op de teller”.

De energiemaatschappijen zoals Engie bieden bij zowel nieuwe als bestaande contracten aan om een slimme thermostaat te plaatsen. Bij Engie heet die ‘Boxx’. Bij Essent hebben ze de ‘Tado’. Ze doen allemaal ongeveer hetzelfde: u helpen om zicht te krijgen op uw energieverbruik en dat zonodig bij te sturen.

Constant je energieverbruik screenen en zonodig bijsturen

Het toestel heeft een Touch screen waarop je constant kan aflezen wat je verbruik is, omdat hij is gekoppeld aan de gas- en elektriciteitsmeter. Bovendien kan je het toestel vanop afstand met je smartphone bedienen.

Stel dat je plots een hoog elektriciteitsverbruik merkt, vb. 700 watt, dan kan je nagaan welke toestellen er aanstaan. ‘De grootste verbruikers zijn droogkasten, diepvries, kookfornuis, dus alles wat warmte produceert. Het systeem laat je toe om heel bewust met je energieverbruik om te gaan” zegt Tom Devogelaere.

Rond de tafel van opleider Tom zitten een twintigtal aspirant-thermostaatplaatsers. Ze krijgen een uitvoerige introductie, niet alleen over de thermostaten zelf, maar ook over alle apparatuur die nodig is voor centrale verwarming. De gasketel wordt tot in zijn binnenste ledematen ontleed.  Als ze alle ins en outs van verwarming en thermostaten onder de knie hebben kunnen ze de baan op.

Zo’n slimme thermostaat lijkt me wel iets, zeker als er energie mee te besparen valt. Iets om serieus over na te denken!

 

Van slimme apparaten naar slimme diensten

Door Yoni Mous op 19 oktober 2017

Laat er geen twijfel over bestaan: de Internet of Things-trein staat op het punt om te vertrekken. Als Belgische bedrijven hem niet willen missen, is het nu tijd om te reageren. Daarbij moeten we meer doen dan simpel apparaten verkopen of netwerken installeren. Vooral telecom- en energiebedrijven hebben er alle baat bij om een ecosysteem met bijkomende diensten te ontwikkelen.

In de technologiewereld zijn er weinig nieuwe ontwikkelingen die zoveel opwinding en buzz veroorzaken als het internet of things, smart living en de smart city. Het idee dat we miljarden voorwerpen aan het internet gaan hangen (van vuilnisbakken en koelkasten over straatverlichting en medische apparatuur tot elektriciteitsmeters en camera’s) zodat ze hun data in real time kunnen delen, is dan ook een bijzonder interessante propositie, zowel voor de bedrijven die deze infrastructuur moeten gaan uitbouwen, als voor de consumenten en gebruikers die er uiteindelijk de vruchten van moeten plukken.

Dat deze markt binnen enkele jaren zal ontploffen, daar is ongeveer iedereen het over eens. Over hoeveel apparaten er tegen 2020 geconnecteerd zullen zijn, lopen de schattingen uiteen van iets meer dan twintig tot ruim vijftig miljard. Momenteel zouden het er zowat zes miljard zijn. De omzetgroei die dit meebrengt, gaat bokkensprongen maken in dezelfde grootteorde, verwachten de marktonderzoeksbureaus.

Ook in ons land beweegt er een en ander. Antwerpen heeft de ambitie om de eerste slimme stad van Vlaanderen te worden en wil zichzelf als een soort proeftuin aanbieden aan bedrijven die met de technologie willen experimenteren. De eerste netwerken waarmee de sensoren die aan de voorwerpen gekoppeld zijn hun data door de lucht kunnen sturen, zijn ondertussen ook geïnstalleerd. Verder zijn er ook verschillende steden en gemeenten (Aalter, Bonheiden,…) die elk apart kleinere projecten opzetten om tot een of andere “smart”-ervaring te komen. De consumentenmarkt roert zich al evenzeer: het aantal slimme thermostaten en geconnecteerde beveiligingscamera’s die tegenwoordig te koop zijn, zijn al lang niet meer op twee handen te tellen.

Het klinkt allemaal veelbelovend (en dat is het zeker ook), maar de waarheid is dat we nog maar drie jaar van 2020 zijn verwijderd en dat de markt voor dit soort toepassingen op dit moment nog zeer gefragmenteerd is en nog maar in zijn kinderschoenen staat. Er is nog quasi geen standaardisering, de verschillende producten zijn nog veel te veel aparte eilanden van elkaar die nog veel te weinig op elkaar inspelen of mekaar versterken en er is nog altijd geen duidelijke marsrichting over waar het nu allemaal naartoe gaat. Ook op de consumentenmarkt zijn het nog vooral gadget-achtige toestellen die tot nu toe de hoofdmoot uitmaken: nice to have, maar nog lang geen need to have.

Zo’n situatie brengt zowel gevaren als opportuniteiten met zich mee. De opportuniteit is dat het nog alle kanten uit kan en dat de toekomstige marktleiders nog lang niet vast staan. Daar liggen kansen voor onze ondernemingen. Het gevaar in België is dat we te inert reageren en de kaas van ons brood laten eten. De telecomoperatoren zouden meer zin voor initiatief aan de dag mogen leggen. In hun eigen voordeel trouwens. De markt voor internet en mobiele telefonie is verzadigd, dubbele groeicijfers zitten er hier al lang niet meer in. Nieuwe klanten die langs de voordeur binnenkomen, verdwijnen langs de achterdeur geruisloos naar de concurrentie, op zoek naar nog lagere prijzen. Wie als telecomoperator nu de eerste bold moves zet, heeft veel kans om uit te groeien tot dé trusted supplier op deze nieuwe markt.  En dat heeft zo wel zijn voordelen. Een veel hogere klantenbinding bijvoorbeeld, want een klant is niet alleen voor zijn telecom aan een leverancier gebonden, maar voor ongeveer zijn complete huis of zelfs leven, een lage churn (uitstroom van klanten) en flink hogere marges. Ook voor de consument lijkt een gebundeld aanbod aantrekkelijk: slechts één leverancier om zijn huis slimmer te maken en vooral zijn leven hierdoor te vergemakkelijken (smart living).

De voorwaardes om tot zo’n ideaalbeeld te komen, vergen wel meer inspanning dan het verkopen van een slimme camera of rookmelder. We moeten evolueren van smart devices naar smart living. En dat kan alleen door bijkomende diensten te gaan aanbieden. Cru gezegd: wat heeft u aan een slimme camera als hij inbrekers aan uw voordeur detecteert, maar op geen enkele manier een call center kan verwittigen voor hulp? Welke meerwaarde heeft een slimme energiemeter die enkel automatisch de meterstanden doorgeeft, maar die je geen inzicht geeft in je verbruik, via, pakweg, een app op je smartphone? Waarom zou je een wearable dragen die je bloedsuikerspiegel in de gaten houdt, als je nog altijd naar een dokter moet gaan om de resultaten te interpreteren?

De telecomindustrie is natuurlijk een heel ander beestje dan de energiesector of de gezondheidszorg. Het is voor hen dus zaak om de juiste strategische partners te kiezen die een en ander mogelijk kunnen maken. Ik geloof dat de tijd is aangebroken om hier serieus naar te kijken.

Daar zal trouwens ook de eindgebruiker uiteindelijke van profiteren. Want het is pas zodra er kritische massa is in deze markt dat andere bedrijven hun karretje aan de marktleider zullen vasthaken en ook mee diensten en apparaten zullen gaan ontwikkelen. En pas dan zal je een hefboomeffect kunnen zien dat de hele markt vooruit katapulteert.

Met Janssens Field Services willen we deze innovatie mee trekken. Welke telecomoperator springt mee in het bad?

 

Door Koen Verbergt, CEO Janssens Field ServicesWord vandaag lid van onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven